Addison Biermer·chronisch·lifestyle·mijn leven met B12 te kort.·mijn lifestyle·moe·Pernicieuze Anemie·vitamine b12 tekort

De lepel theorie…….

Vandaag een blog dat laat zien wat voor energie bezigheden kosten. Wat zijn dingen die voor anderen “normaal” zijn. Dingen die bijna vanzelf gaan. Waar je niet over na hoeft te denken. Dingen die je gewoon doet, kunnen voor iemand met een beperking, chronische ziekte, enorme energie slurpers zijn. Ik heb als voorbeeld een dag gepakt dat het bij mij allemaal wel goed ging. Op een dag dat het wat minder gaat start ik een dag niet met 12 lepels maar met minder. Soms zelfs wel met 6 lepels. Dit is dus een voorbeeld om je te laten zien hoe je de techniek gebruikt. Het aantal lepels per activiteit kan per keer verschillen. Dit omdat dingen soms gewoon meer energie kosten. Op een goede dag kost het in de regen met de hond wandelen een stuk minder energie dan op een slechte dag.

Om je energie te leren verdelen zijn er een aantal technieken. De salmi techniek is er een van, maar ik gebruik liever de lepel theorie ook wel de spoon theory genoemd.

In totaal heb je voor elke dag 12 lepels. Elke dag kost alles wat je doet energie. Deze energie vergelijken we met lepels. In dit geval gebruik ik de energie die de dingen mij kosten. Houd goed in gedachten dat dingen voor iedereen anders zijn. Ga je zelf aan de slag met deze theorie, kijk dan ook wat jou energie eenheid per lepel is.

12 lepels

Ik begin een normale dag met 12 lepels.

Opstaan vroeg in de ochtend: wakker worden benen uit bed en gaan staan. Dan naar de badkamer wassen tandenpoetsen haar doen en aankleden. Dit alles kost mij 1 lepel.

Dan de trap af naar beneden ontbijt maken en op eten. Lunch voor op het werk maken en spullen hier voor klaar zetten.  Door nog even rustig te zitten red ik dit met 1 lepel.

10 lepels

Een ritje in de auto naar mijn werk in het donker. 1 lepel.

Van de parkeerplaats naar binnen met de lift naar de eerste etage en een kopje thee om de dag te beginnen, en even met collega’s kletsen. 1 lepel (eigenlijk 1 1/2 maar die zijn er niet 🙂 )

Dan kijken wat ik kan doen. Omdat ik op therapie basis werk mag ik niet alles doen en zoek ik dus naar de dingen die wel lukken. Een half uurtje foto’s op een computer zetten en bewerken kost een lepel. Soms meer, omdat dit een bezigheid is die staand word gedaan. Voor nu houden we 1 lepel aan. Hier zou dit eigenlijk ook meer moeten zijn dus combineer ik deze met die van het voor gaande deel in de ochtend en kom dus op 3 lepels.

6 lepels

Dan na even te hebben gezeten weer een klusje zoeken. Even bij collega’s kijken of ik iets voor ze kan opruimen of een afwas aanzetten. Dan de tijd uitzingen tot aan de lunch pauze. Weer een klusje zoeken en wat gaan doen. Inmiddels ben ik meer moe en kost alles meer energie. 2 lepels gaan van mijn stapel af.

 

Dan ga ik weer naar huis. Neem afscheid, loop naar beneden en rijd naar huis. Daar aangekomen stort ik in mijn bed en slaap tot half zes. Echt uitgerust word ik niet wakker. Eigenlijk nog net zo moe als toen ik mijn bed in ging. totaal 2 lepels.

2 lepels

Dan nog even aanwezig zijn bij een leuke, door de ggz dame als verplicht aangemerkte, maar wel energie slurpende activiteit. Weer 2 lepels.

 

lege emmer

Douchen en mijn bedje wederom in. Natuurlijk hoort hier het hele ritueel van tandenpoetsen haar wassen pyjama aan ed ook bij. 3 lepels.

Zo als jullie zien is mijn energie al op voor dat ik ga douchen. Voor het even zitten met het gezin voor een kopje koffie is niets meer over. Ik zet op bed liggend de tv aan. Maar het is eigenlijk niet nodig. De concentratie is op. Ik hoor maar luister niet. Dus is het slapen en bij tanken voor de volgende dag. Deze begin ik immers al met de achterstand van 3 lepels. Dat word dus een dag van rust, rust en rust om weer op te klimmen naar de 12 lepels die ik de dag daarna zo vreselijk hard nodig ga hebben. Ik moet dan weer naar mijn werk, en zo als jullie hebben gezien is dat een energie slurper. Het word dus tijd om te gaan zoeken naar energie gevers, die geen energie kosten! Het alleen maar vragen van energie is niet de bedoeling. Iets wat je normaal leuk vind, is in eens niet meer leuk. Met een energie level dat zo laag is, is iets leuks ook een opgave en energie nemer geworden.

In een volgend blog ga ik hier aandacht aan besteden. Alle ideeën zijn welkom.

DE VOLGENDE DAG

De volgende dag begin ik de dag met 9 lepels. Ik heb door de pijn slecht geslapen, op staan kost al 2 lepels.

Een stukje wandelen de hond en wat administratie. 1 lepel

Mijn totaal is nu al naar 6 lepels geslonken. Dan duik ik maar weer mijn bedje in en slaap wat bij. Dit levert hoog uit 1 lepel op.

Dan even wandelen met de hond, even een beetje beweging. Vervolgens een gesprek wat echt gevoerd moet worden. En daarna mag ik een heel klein poosje genieten van een hobby die ik heb. 4 lepels.

Als ik nu mijn lepels tel zit ik er weer op 3. Dat is net voldoende om te gaan douchen en mijn bedje in te komen. Het is nu 18:30 uur.

Velen zal het niet opvallen. Maar er missen dingen in deze dagen die voor anderen zo normaal zijn. Die misschien niet eens gemist worden juist omdat ze zo gewoon in alle bezigheden mee gaan. Denk eens aan boodschappen, schoonmaken, koken. Even iets gezelligs doen. Even zitten met een kop thee en een boterham. Dit zijn allemaal dingen die ook energie kosten. Op sommige dagen heb ik deze energie niet of kan het me niet veroorloven deze energie te gebruiken. Al leveren deze dingen soms energie op, als je erg moe bent valt dit in de categorie energie nemers.

Ik hoop dat dit blog het verdelen van energie een beetje duidelijk maakt. Het is ingewikkeld en complex. Maar boven al voor veel mensen om ons heen totaal onduidelijk. Door deze onduidelijkheid is het ook moeilijk rekening te houden met een persoon met beperkte energie. Het is niet dat zij dingen niet willen! Het gaat gewoon niet! Het is belangrijk voor iedereen om je te verdiepen in de mensen om je heen. Sta niet te snel klaar met een oordeel. Door rekening met elkaar te houden het beste uit mensen te halen, is iedereen een aanwinst voor de maatschappij. Maak gebruik van mogelijkheden, help elkaar.

Iedereen veel begrip en liefde toegewenst!

Liefs Anna

 

Een gedachte over “De lepel theorie…….

 1. Dit is op Karin's blogs herblogden reageerde:
  De lepel theorie….
  Een enorme eye opener om hier mee aan de gang te gaan. Je leert heel snel wat veel energie kost. En wat energie oplevert.
  Maar is er eigenlijk veel verandert in die situatie? Nee, moet ik tot mijn schrik zeggen. Natuurlijk heb meer energie. Maar is het verdelen van de energie mogelijk met alle verplichte dingen in het dagelijks leven? Je werk, de verplichte ontspanning de hobby’s die je bij moet houden om “gezond te blijven”. Zijn er dingen die zo veel stress geven dat je er eigenlijk niet mee om kunt gaan binnen het geen je is geleerd? Wat je van het revalidatie team moet doen om je leven lang door te kunnen?
  Ik denk dat ik moet zeggen van niet. Sommige dingen kan ik nu niet aanpassen. Geven veel stress maar zijn dus een vast gegeven. Dan daar omheen maar weer eens snijden in de bezigheden. Maar dat mag eigenlijk ook niet. Want die waren verplicht om gezond te blijven.

  Snappen jullie het verhaal nog? Ik niet meer. Kortom lepel theorie maakt duidelijk dat de indeling die er nu is niet kan. Maar ik doe het toch al weer jaren.

  Hoe dan?????

  Liefs, Karin

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s